magija i misterije Nepala

MAGIJA I MISTERIJE NEPALA – PUTOVANJE KROZ HIMALAJE

06.10.-25.10.2019. – duhovnim stazama hinduizma i tibetskog budizma

„Htio sam podijeliti s ljudima putovanje na koje bih u bilo kojem trenutku pristao, neovisno kada i gdje se nalazim te što radim. Mislim da sam u tome uspio. Ovoliko sadržaja na jednom putovanju kroz Nepal nećete nigdje naći. Putovanje uključuje sve najbolje što tijelo i duh mogu iskusiti; s jedne strane fenomenalni treking izazov – kruženje oko Annapurne i prolazak Thorung La prijevoja na 5416 metara, a s druge strane avanturističko putovanje, istraživanje i kontakt s čarobnom duhovnom kulturom na vrhu svijeta. Bez obzira zanima li vas samo fizička aktivnost i aktivno hodanje kroz različite terene i prelijepe lokacije ili vas privlače skrivena kraljevstva Himalaja i Tibeta, misterije budizma i hinduističkih božanstva, ovo putovanje nudi sve to. 20 dana nezaboravnoga iskustva, samootkrivanja, druženja, mističnih učenja, prirodnih ljepota, o(t)puštanja i transformacije. Budite dio tog nezaboravnog iskustva!“ – Vedran Korušić, voditelj putovanja

Naša namjera je napraviti krug oko Annapurne (Annapurna Circuit Trek). To je staza koja nudi neke od najljepših pogleda na vrhove Annapurne i Dhaulagiri te prolazi kroz najraznolikiji teren u odnosu na  većinu ostalih staza – od suptropskih šuma preko gorskih livada i šuma do tibetske visoravni i snježnih vrhova.

Annapurna je planinski masiv Himalaje s izvanrednim pejzažima i najraznolikijim terenom u tom dijelu svijeta, nazvan prema hinduističkoj boginji hrane, plodnosti i žetve (doslovan prijevod je „ispunjena hranom“). Taj planinski masiv zajedno s okolnim područjima zaštićena su zona unutar Nepala i sadrži nekoliko svjetski poznatih staza za treking.

Tijekom putovanja obići ćemo mnoga sveta mjesta i posjetiti značajne duhovne točke. Izuzetna nam se prilika otvara već na početku  putovanja – sudjelovanje na Dashain festivalu – najvećoj hinduističkoj svetkovini u Nepalu. Upoznat ćemo magiju i misterije Himalaje putujući drevnom karavanskom stazom i posjetiti udaljene hramove tibetskog budizma na krovu svijeta učeći o vječnoj ceremoniji smrti i ponovnog rođenja.

Svaki dan našeg putovanja nudit će nešto novo, posebno i fascinantno. Staza prati drevni karavanski put, pružajući jedinstven uvid u floru i faunu te lokalnu kulturu brojnih etničkih grupa koja tamo žive.

Počinjemo u suptropskim šumama na 800 metara s poljoprivrednim selima usred rižinih polja, kroz gorske livade okružene borovim šumama i divljim rijekama do sušnih polu-pustinja tibetske visoravni i „mjesečevih“ pejzaža ledenih dolina i snježnih vrhova.

Proći ćemo poznati Thorung La prijevoj na 5416 metara i spustiti se u drevno hodočasničko mjesto Mukthinath. Zatim ćemo nastaviti tibetskom visoravni uz Kali Gandakhi rijeku i granicu s Mustangom nazad do bujnih gorja i šuma.

Posjetit ćemo sveta mjesta hinduističkih božanstava i udaljene drevne hramove tibetskog budizma gdje će nas boddhisatve i dakine pozivati da meditiramo i smijemo se s njima. Obići ćemo špilje drevnih mudraca i upoznati tajanstvene moći na krovu svijeta.

Imat ćemo priliku ponovo probuditi svoja osjetila u tišini planine i ponovno otkriti kako budno sanjati s duhovima prirode u skrivenim dolinama Himalaja.

Penjući se u visinu, otpuštat ćemo staro i nevažno, dopuštajući planini da pročisti naše tijelo i utiša um i istovremeno učiti o egzotičnim bojama jednostavnog života kroz obnavljanje fokusa i životnih prioriteta, slijedeći svoje prirodno ja.

U prosjeku ćemo hodati 5 do 6 sati dnevno, uspon je postepen tako da je opasnost od visinske bolesti minimalna. Područje je lako pristupačno s brojnim smještajima i odmorištima na stazi koje ćemo koristiti za odmor, hranu i noćenje.

Tijekom dana imat ćemo dovoljno vremena da pratimo vlastite potrebe, želje i raspoloženja. Svatko je slobodan pješačiti, odmarati, meditirati ili istraživati prema vlastitom ritmu i nahođenju, te se priključiti grupi na zacrtanom odredištu na kraju dana.

Iako jednostavan, ovo je ozbiljan poduhvat kroz 180 kilometara prekrasnog, ali ponekad i izazovnog područja koji će vas sigurno suočiti s vašim fizičkim i psihičkim granicama, stoga su vaše zdravlje i psihofizička spremnost bitni.

Planiramo imati maksimalno 14 putnika. S nama će putovati vodič i nosači (jedan nosač na dvoje putnika).

Nepal - Kathmandu
Nepal - Pashupatinath
Nepal - Swayambhunath
Nepal - Kathmandu
 1. dan – 06.10.2019.: dolazak u zračnu luku Kathmandu (1345 metara). Organizirani prijevoz do hotela. Noćenje u hotelu***, uključen doručak.
 2. i 3. dan – 07. – 08.10.2019.: Obilazak Kathmandua i priprema za trek

Putovanje započinjemo u Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, nastalom na raskrižju drevnih civilizacija Azije. Poznat po svojoj kulturnoj simbiozi hinduizma, budizma i tantrizma, Kathmandu je dom nekoliko važnih mjesta upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, od kojih ćemo neke tijekom našeg boravka i posjetiti:

 • Pashupatinath – jedan od najvažnijih hinduističkih hramova i najveće svetište boga Šive. Prema predaji, na ovom je mjestu Šiva postao Pashupati – „gospodar životinja“. Ranojutarnja posjeta, dok još nema gužve, omogućit će nam uživanje u energijama i atmosferi ovog čarobnog mjesta i svemu što ide uz njega: hramovima i njihovoj arhitekturi, sadhuima i sanyasima, majmunima i ritualima kremiranjima na obali svete rijeke Bagmati.
 • Durbar ili „dvorski“ trg s mnoštvom kraljevskih palača i hramova.
 • Boudhanath – najvažnije svetište tibetskog budizma izvan Tibeta, fascinantno mjesto gdje se ritualno kruženje i molitva održava svakodnevno već stoljećima.
 • Swayambhunath – poznat i kao Majmunski hram, jedno od važnih budističkih svetišta i mjesta hodočašća Vajrayana budizma u Nepalu, do koje vodi 365 strmih stepenica. Sastoji se od nekoliko svetišta, hramova i budističke stupe na vrhu koje se nalazi velika varja – simbol neuništivosti i snage.

Najveća i najduža hinduistička svetkovina Dashain koju slave sve kaste i skupine u Nepalu održava se za vrijeme našeg boravka u Kathmanduu. Imat ćemo priliku izravno svjedočiti ovim posebnim danima slavlja i svetkovine koji obično traju 15 dana i posvećeni su boginji Durgi u svim njezinim manifestacijama. Jedna od priča koja se slavi je Ramajana, u kojoj avatar Rama nakon velike bitke pobjeđuje Ravanu, gospodara demona. Priča se kako je Rama pobijedio tek kada je kroz molitvu u pomoć pozvao boginju Durgu. Svetkovina slavi pobjedu dobra nad zlom, a boginja Durga se štuje kao majka boginja.

Ovisno o našem tempu, izdržljivosti, vremenu i svetkovini, možda ćemo stići posjetiti i ostale dvorske trgove i hramove u dolini Kathmandua – Patan i Bhaktapur.

Ostavit ćemo vremena za posjet Thamelu, turističkoj meki Kathmandua s mnoštvom malih specijaliziranih trgovina gdje možete kupiti sve što vam je potrebno za putovanje.

Predviđena je zajednička večera za upoznavanje, druženje i razmjenu iskustva.

Noćenje u hotelu, uključen doručak.

 1. dan – 09.10.2019.: Krećemo na putovanje vožnjom kroz dolinu Kathmandua i suptropsko područje na 800 metara, kroz šume i rižina polja, prolazeći kroz mala poljoprivredna sela.

Vožnja od Kathmandua do Besi Shahara (830m) i vožnja do Chamje (1560m) džipom (8 sati vožnje). Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.

 1. dan – 10.10.2019.: Krećemo s hodanjem i laganim usponom. Chamje do Dharapani (1810m) 6 sati hoda. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 2. dan – 11.10.2019.: Dharapani do Chame (2725m) 6 sati hoda. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 3. dan – 12.10.2019.: Chame do Upper Pisang (3300m). 5 sati hoda. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 4. dan – 13.10.2019. : Upper Pisang do Mananga (3500m). 5-6 sati hoda ili 7-8 sati hoda kroz Gheru Ngwal. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 5. i 10. dan – 14.- 15. 10.2019. : Dani odmora u Manangu za aklimatizaciju i istraživanje. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.

Manang se nalazi na 3500 nadmorske visine koja predstavlja granicu visinskog pojasa s visokog na vrlo visoko, stoga ćemo ovdje napraviti odmor kako bi se što bolje aklimatizirali tj. prilagodili tijelo na visinu. Odmor na ovim visinama znači postepeno privikavanje po principu „penji se visoko, spavaj nisko“ tako da je najbolje raditi kratke dnevne ili poludnevne izlete na veće visine.

A Manang je najbolje mjesto za to. Mjesto je idilično planinsko selo, pravi dragulj za istraživanje i nudi prekrasne poglede na planinske vrhove. Osim što se nalazi na početku tibetske visoravni i predstavlja ulazak u kulturu tibetskog budizma, Manang nam nudi i desetak različitih mogućnosti za izlete: posjet gompama (budistički samostani) u Bragi i okolici koji su stari preko 500 godina, pećine i samostan poznatog budističkog sveca i magičara Milarepe, posjet zaleđenom jezeru… obzirom na sve mogućnosti, dogovaramo se kako najbolje provesti slobodno vrijeme, u grupi ili individualno.

Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.

 1. dan – 16.10.2019.: Manang do Churi Lader (4250m). 6 sati pješačenja. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 2. dan – 17.10.2019.: Churi Lader do Thorong Highcamp (4900m) 5-6 sati hoda. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 3. dan – 18.10.2019.: Thorung Highcamp do Muktinath (3800m) preko Thorung-La prijevoja (5416m). 8-10 sati hodanja.

Danas je poseban dan! Budimo se nekoliko sati prije izlaska sunca i krećemo! Prelazimo najvišu točku našeg putovanja – Thorung La prijevoj na 5416 metara. Ovdje ćete doživjeti veličanstvenu pustoš Thorung La prijevoja čija je najviša točka na 5416m obilježena tradicionalnim grobljem i svetištem, ukrašenim molitvenim zastavama koje čine obojeni svjetionik na inače netaknutom krajoliku stijene i leda.

Zatim se spuštamo u Muktinath, jedno od najstarijih i najsvetijih mjesta obožavanja boga Vishnua i Vaishava tradicije, drevno mjesto prepuno arheoloških nalazišta i svetišta. Za hinduiste ovo je sveto mjesto oslobođenja ili mokshe, jedno od Shakti Pita mjesta obožavanja boginje, mjesto prolaska kroz 108 voda oslobođenja. Za tibetski budizam to je mjesto manifestacija Avalokitesvare, bodhisatve suosjećanja i vrline, te tantričkog obožavanja Dakini božica poznatijih kao Zvjezdane plesačice.

Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.

 1. dan – 19.10.2019.: Muktinath – obilazak hramova i slobodan dan. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 2. dan – 20.10.2019.: Muktinath do Kagbeni (2810m) kroz Jharkot selo. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 3. dan – 21.10.2019.: Kagbeni do Marpha (2665m). Posjet pećinama koje su tisućljećima služile kao mjesta duhovnog povlačenja. Noćenje u gostinjskoj kući, uključen doručak, ručak i večera.
 4. dan – 22.10.2019.: Vožnja do Tatopani (5-6 sati vožnje). Stat ćemo posjetiti stari ženski samostan. Zadnji kratki trek. Noćenje u hotelu, uključen doručak.
 5. dan – 23.10.2019. Vožnja do Pokhare. Slobodno vrijeme. Opcije (posebno se plaća) paragliding, ZipLine, vožnja jezerom, itd. Noćenje u hotelu, uključen doručak.
 6. dan – 24.10.2019.: Nakon doručka vozimo se natrag u Kathmandu. Last minute kupovina. Zajednička večera. Noćenje u hotelu, uključen doručak.
 7. dan – 25.10.2019.: Odlazak.*

*U slučaju da želite ostati duže, pomoći ćemo vam da to vrijeme iskoristite najbolje! Npr. 27. i 28.10. je Dipawali, hindustički blagdan svijetla. Moguće je organizirati i neke dodatne ture po Nepalu.

Nepal - Himalaje
Nepal - Himalaje

Cijena putovanja je 1 400 €

Za prijave nakon 01.08.2019. cijena iznosi  1 600 €

Kako bi rezervirali mjesto na putovanju potrebno je uplatiti 300 € akontacije.

Za otkazivanje do 01.05.2019. vraćamo 50% akontacije, nakon 01.05.2019. akontaciju ne vraćamo, osim u slučaju bolesti (dostaviti važeću liječničku dokumentaciju) ili u slučaju otkazivanja s naše strane (zbog nepredviđenih okolnosti kao što su rat, prirodne nepogode poput potresa, lokalnih sukoba, nepovoljnih vremenskih uvjeta itd.)

Ako ne možete otputovati s nama, uplaćeni iznos možete iskoristiti i za neko drugo putovanje u roku od godinu dana.

Sve navedene cijene putovanja odnose se na gotovinsko plaćanje, a u slučaju plaćanja kreditnom karticom ili PayPal-om, iskazane cijene se uvećavaju za 4 %.

Za rezervacije i dodatne informacije slobodno me kontaktirajte na vedran@nepal-putovanja.com

Svi zainteresirani i prijavljeni dobit će dodatne informacije o opremi potrebnoj za putovanje, avionskim kartama i dodatnim sitnicama koje će omogućiti da putujete jednostavnije i jeftinije.

U cijenu putovanja uključeno je:

 • Troškovi organizacije i vođenja putovanja
 • Pružanje podrške pri kupovini avionskih karata, putnog osiguranja i viza
 • Transfer iz zračne luke na dolasku i odlasku
 • 1 iskusnog i srdačnog vodiča sa znanjem engleskog i nosače (obično na 2 osobe ide 1 nosač), njihovu hranu, smještaj, plaću i osiguranje tijekom treka
 • 4 noćenja u hotelu*** u Kathmandu, dvokrevetna soba s vlastitom kupaonicom i doručkom
 • Kathmandu gradska turneja s vodičem, automobil i ulaznice
 • 2 noćenja u standardnom hotelu u Pokhari, dvokrevetna soba s vlastitom kupaonicom i doručkom
 • Smještaj u gostinjskim kućama za vrijeme trekinga, uključen doručak, ručak i večera
 • Prijevoz Marpha – Pokhara – Kathmandu
 • Sve potrebne dozvole
 • Porez za državnu upravu
 • Naplata turističke usluge

Cijena putovanja NE uključuje:

 • Međunarodne avionske karte, tj. put do Nepala i nazad**
 • Hranu i piće osim doručka u Kathmandu i Pokhari
 • Troškove zajedničkih večeri u Kathmanduu
 • Nepalsku vizu – 40$ za 30 dana, lako dostupna u zračnoj luci KTM
 • Putno osiguranje
 • Osobne troškove (uključujući bilo koje piće tijekom treka)
 • Napojnice za vodiča i nosače nisu obavezne, ali su dio treking/planinarske kulture u Nepalu, obično su 50 €

** Povratna avionska karta iznosi između 600 i 900 €. Sve ovisi o vremenu rezervacije, kombinaciji letova i sreći. Za Kathmandu postoje letovi iz Zagreba, ali i iz Beograda i Budimpešte. Postoji mogućnost da kupimo karte kao grupa i uštedimo. Više o tome na mail – vedran@nepal-putovanja.com